Artikel – Custom Motor Show
Artikel
Annons

Återskapad ikon

Text: Daniel Daleke
Publicerad: 2022-03-24 06.00

De flesta som gillar bilar med prestanda när väl en dröm om att en gång få bygga en egen sportbil. Magnus Viktorsson har efter 12 års slit förvekligat den drömmen. Han har återskapat en av de riktiga ikonerna från 60-talet – Ford GT40.

Visuellt sett är bilen mycket trogen originalet, men under skalet lurar modern teknik. Målet har dock hela tiden varit att inte bara karossen, utan även chassi och hjulupphängningar ska se så lika ursprungsbilen ut som möjligt.

Originalets monocoquekonstruktion har dock övergivits. I stället har bilen byggts runt ett rörramschassi, vilket lämnar större friheter till anpassningar. Motorn är en modern 32-ventils modular-åtta på 5,4 liter utan överladdning. Växellådan är dock samma manuella transaxellåda, från Ricardo, som sitter i originalet. Chassit har byggts för att vara så justerbart som möjligt.

Få bilar har samma råa karisma som legendariska GT40 och Magnus har verkligen lyckats återskapa utseendet hos sportbilen från Ford. I påsk kan du se den i verkligheten på Bilsport Performance & Custom Motor Show.

– Nu har man längtat till mässan i två år, säger Magnus. Det var jättetråkigt när den fick ställas in på grund av pandemin.

Bilen har trots allt använts flitigt.

– Jag har kört runt 1.500 mil och varit med på några trackdays. Så jag har hunnit slita lite på den.

Du missar väl inte chansen att se Magnus GT40 och massor av andra spännande byggen på BPCMS 2022? Köp biljetter här!