Artikel – Custom Motor Show
Artikel
Annons

Darius mopedduo

Text: Daniel Daleke
Publicerad: 2022-03-27 08.00

Tobias Darius kommer till Bilsport Performance & Custom Motor Show med två sköna mopedbyggen. En stiligt tillfixad Yamaha FS1 och en ruskigt busig DT 50 MX.

Tobias köpte FS1:an som en lackad ram och inget annat. Det var så långt förra ägaren kom innan han tröttnade. Sedan började en lång process där mopeden byggdes upp med nya delar helt från grunden.

– Man lurar sig själv att tro att det ska bli billigt att bygga själv, men jag har gett mer än 19.000 i bara delar, säger han och skrattar.

Allt är bytt. Motorn har varit nedmonterad i molekyler och allt är genomgånget.

FS1:an är försiktigt modifierad. Allt ser väldigt original ut, men mycket är i själva verket justerat och tillsnyggat.

Originalets smala fälgar är utbytta mot bredare, och dessutom är de lika breda fram och bak. Bakskärmen är sänkt så att den bättre följer mopedens linjer och bakljuset har flyttats upp för att täcka upp för den extra luft som bildades vid sänkningen.

Tobias ställer också ut en betydligt mer extrem DT. Den är ordentligt nedkapad och försedd med singelsadel. Dessutom har den fått framgaffel och hjul från FS1. Även motorn har varit helt nedmonterad och gåtts igenom i minsta detalj. Den busiga hojen har fått en 70-kubiks aluminiumcylinder och 20 mm Mikuni-förgasare. Tillsammans med brytarlös tändning och avgassystem från Derbi ger det en mycket pigg maskin.

– Den har ett härligt motorljud med skön klang, säger Darius.

Hur går förberedelserna inför mässan?

– Båda mopederna är färdiga, så allt är i princip redan klart.

Då är det bara för oss att vänta och längta. Lyckligtvis är det inte så långt kvar till påsk. Du har väl köpt biljetter?