Artikel – Custom Motor Show
Artikel
Annons

Flying Fiona till BPCMS 2022

Text: Bo Porshed
Publicerad: 2022-03-30 05.00

I hall C kan vi under årets BPCMS 2022 se ”Flying Fiona”. Det är en ”Illusion av en gammal racer”, menar byggaren Magnus Strömberg från Hallsberg.

Det har inte varit en lätt sak för Magnus att få fram det riktiga utseendet som en racerbil hade på 1920-talet, men han har lyckats så bra att du nu måste gå riktigt nära för att se att bilen till stor del är nybyggd men i gammal stil.

–Jag hittade en ram från en Fiat modell 521 C från 1928 på en lantgård. Den hade legat utomhus sedan bilen skrotades 1936.

Bilarna hade då blivit så mycket modernare och ingen ville ha dessa 20-talare. Magnus hittade lite fler delar till bilen, som kylarmaskering och torpedvägg i Norge och sedan började ett åtta års byggande för att få fram en tidstypisk racer. Han handknackade till exempel en kaross i en millimeters plåt och nitade sedan ihop den för utseendets skull.

–Det kommer jag aldrig att göra om, det tog hur lång tid som helst, säger Magnus. Som också konstaterar att han har lätt för att snöa in på detaljer.

Motorn är som originalet en rak sexcylindrig pjäs på 130 hästar och den treväxlade lådan är såklart osynkad. Målet för sommaren är att få allt att fungera tillsammans, köra några varv på en racerbana och sedan besiktiga bilen. Därefter väntar nästa projekt, en öppen Chevrolet från 1911, såklart i racerstuk à la 10-talet.

Biljetter till mässan hittar du här.