Artikel – Custom Motor Show
Artikel
Annons
Forsbergs lufthoj AMC1904

Hojen som går på luft

Text: Daniel Daleke
Publicerad: 2022-03-15 06.00

En hoj kan väl inte gå på luft? Jodå, Peter Forsbergs steampunkinspirerade bygge går faktiskt på luft och inget annat.

Steampunk Aerium, som hojen heter, är ett bygge i en helt egen klass. Extrem formgivning som inspirerats av gamla symaskiner möter egensinniga tekniska lösningar.

Funktionen ligger öppen för beskådan. Växellådan är öppen och med cylindrar i glas kan man till och med se kolvarna jobba under gång.

– Det är kul att mässan blir av i år, att det börjar hända saker efter pandemin, säger Peter.

Hojen byggdes 2019 och skulle både ställa upp i VM och visas på BPCMS 2020. Tyvärr blåstes allt av när covid slog klorna i världen. Nu är det till slut dags för en fysisk mässa igen.

– Hojen har stått under ett täcke och väntat på bättre tider, fortsätter han. Nu är de väl äntligen här.

Bygget drivs av en dykarflaska på 200 bar som göms i den märkliga koppartanken på Peters rygg.

– Ryggtanken är ursprungligen en gammal insektsspruta man hade nikotin i. Riktigt otäck att rengöra.

Från dykartanken tar Peter ut max åtta bar till motorn, som är en helt egen konstruktion. Cylindrar i glas, pneumatisk topp med ventiler och stötstänger samt en växellåda med två växlar bildar en fullt fungerande och alltigenom fascinerande enhet i viktoriansk finish.

Även om hojen ska betraktas som ett konstverk är den absolut körbar. Något under av effektivitet är den dock inte. Flaskan räcker till tre-fem minuters körning och kan pressa upp hojen till mellan 20 och 30 km/h, men det är ju inte prestanda som är syftet. Skaparglädjen, konstnärligheten och kreativiteten som den här hojen utstrålar går inte att ta fel på.

Missa inte att se den i verkligheten på Bilsport Performance & Custom Motor Show 2022.

Steampunk Aerium är långt ifrån Forsbergs enda bygge. Bland annat har han byggt en H-D med dubbla pulsjetmotorer, en Vespa med crossmotor från Kawasaki, en kaffekokare som drivs av en pulsjet och en synnerligen rå VW Typ 1 med eftermarknadsmotor från Harley-Davidson. Den brutala Bubblan kommer också att visas på påskmässan.

Ryktet säger att vi även kommer att få se den jetdrivna kaffekokaren. Boka dina biljetter redan idag.