Artikel – Custom Motor Show
Artikel
Annons

Legomästarens V70

Text: Daniel Daleke
Publicerad: 2022-04-12 13.30

Att bygga en Volvo V70 i lego är nog så klurigt för de flesta, men att bygga en i naturlig storlek är ett otroligt stort projekt. David Gustafsson är på god väg och tar det dessutom ett par steg längre. Den här ska du kunna sitta i och den ska på sikt rulla för egen maskin.

David Gustafsson, vinnaren från Lego Masters Sverige 2020, kommer till Elmia i påsk med en lätt modifierad Volvo V70 – och en kopia av den, helt byggd i lego. Ingen liten modell man kör runt med på bordet, utan en i skala 1:1 med massor av tekniska funktioner.

Ett enormt projekt som det kommer att byggas febrilt på under mässans gång och säkert ett år framåt.

– Jag räknar med att det kommer att gå åt mellan 350.000 och 400.000 legobitar innan det är klart. Det är svårt att beräkna, de många tekniska lösningarna sväljer ofta fler bitar än väntat, säger David.

De som såg Lego Masters Sverige 2020 vet att David är smått otrolig på att bygga in tekniska funktioner i sina modeller, så när han säger många funktioner menar han det. Bilen är tänkt att kunna köras med hjälp av en elmotor och dörrarna ska gå att öppna.

– Tanken är att det ska kännas som en riktig bil, förklarar han. När man vrider på ratten, trycker på knappar och drar i reglagen för fläktgallren i kupén.

Idén till bilen har David haft länge, men med tanke på skalan på projektet och priset på lego är det inget en normal privatperson har möjlighet att genomföra. När han vann Lego Masters uppenbarade sig dock möjligheten och prispengarna fick gå till drömbygget.

Så hur har det då gått så långt?

– Jo, jag tycker att det har gått bra. Det är svårt för att jag får göra alla mätningar och beräkningar ”analogt”. När Lego själva gör liknande projekt skannar de av originalet och använder ett avancerat 3D-program för att ta fram en modell. Men det är roligt att bevisa att det går att genomföra utan digitala hjälpmedel.

Det är ett väldigt stort projekt att ta i hamn, kommer du att klara det?

– Jag har kommit till punkten då jag är säker på att jag kommer att få det här färdigt och fungerande. Det är bara en fråga om hur lång tid det kommer att ta.

Nu är det bara dagar kvar till BPCMS 2022. Är du taggad?

– Ja, så klart. Det har varit förberedelser hela helgen, men nu börjar jag komma i mål.

Missa inte att se Davids fantastiska bygge fortsätta växa fram under Bilsport Performance & Custom Motor Show. Förköp dina biljetter till mässan här!