Artikel – Custom Motor Show
Artikel
Annons

Nuked M4 EP kör in för egen maskin

Text: Daniel Daleke
Publicerad: 2022-03-01 06.00

Karel Silha kommer till Elmia i påsk med sin Nuked M4 EP och för första gången får vi se bilen sammansatt i sin helhet. Bilen är ett DTM-inspirerat rörramsbygge där i princip allt är specialbyggt från grunden.

Året som gått har enligt Karel varit ”stånkigt”. Den pågående pandemin har försvårat leveranser och även orsakat många andra problem som varit svåra att förutse eller göra något åt.

– Lyckligtvis beställde vi mycket av elektroniken redan innan pandemin. Nu är det väldigt långa leveranstider på den typen av material, säger han.

Allt på bilen är byggt från scratch och det gör projektet väldigt omfattande. Man fick bland annat göra hela tre uppsättningar av de egentillverkade centrumspindlarna innan resultatet blev tillräckligt bra. Med tanke på att det går åt ungefär 100 kg verktygsstål till varje uppsättning säger det lite om byggets kostnader och hur hög ambitionsnivån är.

– Det är sjukt nice att mässan är fysisk i år, så att man kan komma ut i verkligheten igen, fortsätter han. När man bygger om en bil är det lättare att se vilket jobb som är nedlagt på projektet. Det finns ett original att referera till. Det här projektet utgår från ett tomt papper och ibland får man en känsla av att det inte riktigt går fram i sociala medier hur mycket jobb som ligger bakom resultatet. Det känns väldigt bra att få visa bilen i verkligheten.

Golv och kaross är konstruerade i kolfiber. Golvet är dessutom aerodynamiskt utformat med hjälp av CFD-simulering och den 4,5 liter stora BMW-V8:an med dubbelturbo är specialbyggd för hög effekt och körbarhet även under extrema G-krafter. Effektuttaget ligger normalt mellan 600 och 900 hästkrafter, men en ”push-to-pass”-funktion kan tillfälligt höja motorns effekt till mellan 1.000 och 1.100 hästkrafter.

Nuked M4 EP har vistats tidigare på mässan i olika utförande, men i år blir första gången bilen körs in för egen maskin.

– Ja, om ingen katastrof inträffar så blir det så, konstaterar Karel.