Artikel – Custom Motor Show
Artikel
Annons
AC Cobra, lådbil, replica, Pontus Johansson

Pontus AC Cobra är en lådbil

Text: Daniel Daleke
Publicerad: 2022-03-10 06.00

Vad gör man när garaget är fullt och byggbehovet vägrar att ge med sig? Jo, man kan göra som Pontus Johansson från Falkenberg. Bygga en AC Cobra i skala 1:2 med motorcykelmotor. Då har ju döttrarna Polly och Bell en alldeles utmärkt lådbil – förmodligen den snyggaste i Sverige – när de blir stora nog.

I år får vi äntligen se Pontus fantastiska lådbil i verkligheten. När det var aktuellt förra gången, inför Bilsport Performance & Custom Motor Show 2020, satte den pågående pandemin käppar i hjulet för den tänkta premiärvisningen.

Karossen kommer från RP Glasfiber och är anpassad efter ett hemmasvetsat chassi. Trots att Pontus envist hävdar att lådbilen är till döttrarna finns det tydliga indikationer på att det finns en viss baktanke med projektet. Trots sin litenhet är bygget anpassat för en 190 cm lång förare och rattstången uppfällbar för att ett par långa ben ska kunna tråcklas in.

Ambitionsnivån är alltigenom hög – karossen har exempelvis breddats i tre omgångar.

– Den såg inte tillräckligt fet ut så jag gjorde om den i små steg hela tiden för att den skulle bli så bred som möjligt men ändå proportionerlig, säger Pontus.

Just nu drivs Minicobran av en motor från Suzuki 650 och oavsett vilken växel som ligger i går det ordentligt snabbt. Resultatet beskriver han som att köra ett mellanting mellan en gokart och en fyrhjuling.

Han har fått göra lite avkall på väghållningen i och med att spindlarna fick bli lodräta, på grund av hans långa ben. Målet var bara att den skulle se snygg ut och vara körbar, men slutresultatet blev trots allt en mindre nervös bil än väntat. Men visst känns det i kroppen.

– Om jag har kört en sväng behöver jag inte dricka kaffe på en stund, man får rätt mycket adrenalin …

Med andra ord är det inget fordon man låter barnen köra i dagsläget. Planen är att montera en elmotor så att döttrarna ska kunna köra den.

Bygget tog hela fyra vintrar i anspråk, följt av en ordentlig spurt från oktober till mars för att hinna göra klart allt inför Elmia och påsken. Tyvärr slog covid-19 till och det blev inte någon fysisk mässa 2020.

Nu är det dock andra tider! I år kan du äntligen se det fantastiska bygget live på årets mässa. Du har väl bokat biljetter? Annars är det hög tid att göra det. Boka här.

Snabba fakta: AC Cobra lådbil

Motor: 650 cc från Suzuki DR650.
Effekt: 46 hk.
Bromsar: Ett hopkok från kompisens bra-att-ha-hyllor, det mesta Suzuki.
Fälgar: ATV med eget centrum, 10x8”.
Däck: Bakhjul från minimotorcykel, 205/30-10.
Kaross: Rejält ombyggd 1
Inredning: Skräddarsydd gokartstol i skinn och alcantara, liten mockaratt.
Lack: Lexus Spectra Blue Mica.
Tack till: Delta MC, Mekonomenbutiken i Falkenberg, Fingerprints reklam, Dan Bengtsson som dragit el, min familj som står ut med mina projekt samt alla som på något sätt hjälpt till!