0 Shares 12745 Views

Mopeden 65 år

Hans-Ove Mar 20, 2017
0 12746


I juli 1952 trädde en ny lag i kraft som drastiskt kom att förändra våra trafikvanor, framför allt ungdomarnas. Dessutom gav den upphov till en ny blomstrande era inom motorindustrin. Vi pratar givetvis om mopeden.

Före mopeden fanns den så kallade lättviktaren, inte sällan i form av påhängsmotor. Men regelverket var krångligt, trafiksäkerheten tvivelaktig och så krävde de körkort.
Efter kriget höjdes därför röster om en ny standard för lätta tvåhjulingar. Dessa skulle ha begränsad effekt, låg maxhastighet och krav på bra bromsar, tuta och belysning, men i gengäld vara körkorts-, skatte- och registreringsbefriade. Och minimiåldern skulle vara 15 år.

1952 kom så den nya mopedlagen vilket satte fart på den svenska cykelindustrin. Monark Rex, Husqvarna var bara några av märkena.
1961 uppdaterades lagen. Maxeffekten höjdes från 0,8 till 1 hk. Dessutom kunde motorerna nu förses med kickstart istället för trampor. Det fick många tillverkare att designa om sina mopeder för att allt mer likna större motorcyklar.

För att fira denne nyblivne pensionär, som på senare år fått något av en renässans, har vi samlat ett stort antal märken och modeller från ett flertal årtionden. Hittar du just en sådan som du hade?