Bilsport Performance & Custom Motor Show samlar allt du kan drömma om. Från specialbyggda motorcyklar och jänkare till moderna gatbilar, motorhistoriska fordon och de senaste biltrenderna. Upplev actionfyllda utomhusshower, köp tillbehör och delar till mässpriser eller bara titta och njut!
Skandinaviens största bil- och mc-show

Unik tolva klar i elfte timmen

Magnus Karlsson Mar 11, 2019
0 5719

En av landets duktigaste bilbyggare har gjort det igen.

Sven Billred från Vetlanda upphör aldrig att förvåna. Flera detaljrika byggen har konstruerats av den klurige smålänningen – samtliga med mängder av egna tekniska lösningar.

När det gäller den senaste kreationen har han utan tvekan överträffat sig själv.

Förutom att han med hjälp av engelska hjulet gjort en egen kaross i aluminium, har Billred även tagit fram en egen motor i form av en rak tolva.

– Jag har funderat på den här maskinen i 30 år ungefär, förklarar Sven som drog igång projektet för ungefär ett år sedan.

Två stycken Cheva-sexor har sammanfogats, balanserats och kalibrerats för att ge en dunkande sång, inte allt för olik den som kommer ut avgasrören på en Harley-Davidson.

– Mest arbete var det nog med grenröret med tolv pipor som jag gjort i rostfritt och sedan polerat.

Allting är eget hantverk, till och med strålkastarna har han snidat ihop själv. 

Bilen har han döpt till Décimo Segundo som betyder ”tolfte” på portugisiska. Namnet syftar förstås på antalet cylindrar – eller möjligen på att bygget blir färdigt i tolfte timmen.

Missa inte Svens magnifika skapelse. Och allt annat kul som kommer till Bilsport Performance & Custom Motor Show. Förköp dina biljetter på www.custommotorshow.se/forkop/