Bilsport Performance & Custom Motor Show samlar allt du kan drömma om. Från specialbyggda motorcyklar och jänkare till moderna gatbilar, motorhistoriska fordon och de senaste biltrenderna. Upplev actionfyllda utomhusshower, köp tillbehör och delar till mässpriser eller bara titta och njut!
Skandinaviens största bil- och mc-show

Mer om gästande storstjärnan Ken Block

Emanuel Gylling Apr 15, 2019
0 4149

Det var en dag på hösten 2008 när Ken Blocks första Gymkhana-film letade sig ut på nätet. Vi tryckte ihop oss vid ett av skrivborden på jobbet och bara gapade. Youtube-klippet gick på repeat ända tills vaktmästaren slängde ut oss på kvällsronden.

Sedan dess har vi haft en gemensam dröm om att vara i samma rum som honom. Nej, inte vaktmästaren, utan Ken Block. Killen som startade ett skomärke, sålde det 2004 och började köra rally som 38-åring. Och snart går vår dröm i uppfyllelse – om man kan kalla Elmias mässhallar för ett rum … ?

För jodå, Ken Block kommer till Bilsport Performance & Custom Motor Show i påsk!

Det är med Sonax förtjänst, en av Ken Blocks samarbetspartners, som vi får förmånen att träffa honom på långfredagen och påskafton. I Sonax monter kommer han finnas för autografskrivning, och utöver det blir det intervjuer med honom på scenen av vår egen konferencier, Peter Sundfeldt.

Hoonigan?

Vad innebär egentligen ordet ”Hoonigan” som är så starkt förknippat med mr Block?

I en intervju med Bilsport förklarar han så här:

– För mig står hoonigan för någon som tycker om att ha skoj med bilar, berättade han. Motorsport är så mycket mer än att bara åka till en racerbana och köra så snabbt som möjligt och försöka vinna. Det är en viktig del av det så klart, men för mig handlar det om ett tillfälle att få köra fantastiska bilar och ha så kul som möjligt med dem. På så vis är det en bra beskrivning av mig själv.

Som du kanske redan har anat är inte rally den mest kända motorsporten i dragracingens hemland. Varför blev då Ken Block inte Nascar-förare som alla andra?

– Jag har varit ett stort rallyfan ända sedan jag var liten grabb och följde tävlingarna på tv. De traditionella motorsporterna i USA, som Nascar och dragracing, intresserade aldrig mig, men rally älskade jag.

Det var också rallyhjärtat i honom som ledde till den första gymkhana-filmen. Asfaltsrallyn fanns det ont om i USA, och det var den Ken tyckte var allra ballast. Så i brist på sådan körning började han köra en gymkhana-serie i Kalifornien. Ett billigt sätt att få körträning och lära sig bilkontroll.

– Jag deltog i några sådana och bestämde mig för att bygga en bil för just gymkhana. Men när jag blev färdig med den lades serien ner, så där stod jag med en fantastisk bil som inte gick att tävla med någonstans, minns han.

Ken och ett gäng kompisar drog till ett flygfält, El Toro Airfield, för att träna och passa på att få lite film. På den vägen är det.

– Resultatet blev bättre än jag hoppades så vi klippte ihop en film, lade ut den på Youtube och den spred sig som ett virus.

Det var uppenbarligen kul att bli världskänd över några nätter, så genast började Ken smida planer på fler filmer.

Hittills har det blivit tio riktiga gymkhana-filmer och utöver det ytterligare material av samma kaliber. Filmserien, för det är verkligen som små filmer, har visats över 550 miljoner gånger.

Nu kommer Youtubestjärnan, storsladdaren och profilen till oss i Jönköping. Äntligen!

Snabba fakta om Ken Block

Föddes 21 november 1967 i Long Beach, Kalifornien.

1993 startade han och Damon Way skomärket DC Shoes.

Första bilen var en VW Golf GTI.

Fler talanger är skateboard, snowboard och motocross.

Rallydebuten gjord han först 2005 (Grupp N, Subaru WRX STi i Rally America).

WRC-debuten gjorde han i Mexiko 2007 och under 2010 tog han sin första VM-poäng.

Ken Block finns på plats under fredagen och lördagen. Biljett, ja det köper du enklast genom att klicka här.